Friday, February 3, 2012

Kek Pisang Gebu

As salam di pagi Jumaat yang mulia ini....n3 pagi ini kak ham nak kongsikan betapa sedapnya Kek Pisang Gebu ini, hasil dari mengendap kat blog wanita jelita dari bumi Sarawak ini ... http://dayangjack.blogspot.com/2011/06/kek-pisang-gebu.html ....


Jutaan terima kasih di atas sumbangan resepi-resepi dari Dj ya...banyak yang dah kak ham cuba dan hasilnya walaaaaaaaaa....banyak lagi gambar-gambar menunggu time untuk dimasukkan ke blog.....sabar tau gambar-gambar sekelian....


Dj..kak ham mohon izin copy & paste ya....I follow exactly 100%...thumbs up....


Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
Psssttt....wa tak tipu punya...ini kek manyak sidapp wo...sebab itu horlicks punya rasa....wallaaaaaaaaaaa

Budak kecik ini pun cakap...sedapnya kek pisang ni...

8 comments:

  1. ala kak ham.. lama dah kat rumah saya tak de stok pisang n holik. kalau tak petang ni jugak ku godek kek pisang ni. si abis dah mintak nak makan kek. ntah ler kek apa nak buat. hehe

    ReplyDelete
  2. Assalam kak ham, mmg nampak gebu sangat kek pisang tu, saya tak pernah cuba yg dj ni lagi, kalo juri kata sedap mmg sedap la tu heheh

    ReplyDelete
  3. Ham,
    mesti rasa kek nih best,sebab ada horlick dalam nyer..terasa rasa nak buat juga

    ReplyDelete
  4. kak ham..saya dah lama betul tak beli horlics...mesti sedap nih ada rasa lemak2 horlics tu...:)

    ReplyDelete
  5. mesti sedap tu..sampai kakak ckp camtu..hehe..suri teringin buat kek pisang,,tapikan kak ham,,tiap kali beli pisang..mesti habis difidyah anak2 belum sempat nk buat huhu

    ReplyDelete
  6. Salam kak Ham,
    Kek pisang bestnya... memang nampak gebu betul Tp paling menarik ialah model kek pisang tu. hehe :)
    ijan

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Ham..Wahhh gebusssnya kek akak...geram saya tgk...emmmm terasa lama pula tak membaking kek pisang ni...

    ReplyDelete
  8. izah....buat kek cekelat je....godek2 ngan senduk je...

    ER....kena cuba buat....mmg gebu..

    KA...lemak2 horlick tu yg menambahkan lagi sedap..aroma masa membako tu....

    Quinnie...pegi beli horlics cepat..boleh buat kek pisang gebu

    SS...kena beli pisang lebih sesikat simpan utk wat kpg...

    Ijan...wsalam..klu ijan buat lagi meleleh akak tgk gambar kat blog ijan..

    Sue@Nenie...bukan akak yg gebu ke? apalg pegi buat sekarang....hahahaaaaaa

    ReplyDelete

There was an error in this gadget