Friday, October 29, 2010

Happy Wedding Anniversary

Untuk kak intan dan suami (abg din)...

Guide To A Better Life

Hye all...........just a useful guide to share.....


POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE
 
This is amazing, Randy Pausch 47 yrs old, A computer Sc. lecturer from Mellon University. he died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind

In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan , and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.

Personality:
1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn.
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:

15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change

26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with,
people you play with, people you work with and people you live with.
Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.

Happy Birthday

As salam...salam di pagi Jumaat yang indah dan dingin ini..kak ham abadikan gambar-gambar yang diambil pada hari jadi boss sebulan yang lalu (birthday boss 30 September tapi diawalkan sehari iaitu pada 29 September 2010) sebab boss teramat sibuk dengan segala jadualnya.
     Gambar sebahagian dari kami semua bersama our managing director

Thursday, October 28, 2010

Gedikssss Mak Kiah

As salam semua...tajuk bunyi mcm mentel je kan..sebenarnya gambar ini diambil pada hari-hari terakhir practical students di ofis kak ham pada bulan Julai 2010 yang lalu. Setiap tahun kat ofis ni memang akan menerima practical student di mana ianya wajib bagi mereka menjalankan sebelum menghabiskan pembelajaran di akhir semester.

Mereka akan dilatih dari segala aspek di dalam perbidangan yang mereka belajar semasa di universiti termasuk kerja-kerja pentadbiran seperti kena buat air, cuci tandas, cuci pejabat. Dihari pertama mereka menjejakkan kaki ke pejabat ini, kak ham merupakan orang pertama nak buli dorang yang akan mereka kena jumpa,. Jka kebetulan kak ham ponteng cuti, mereka tetap kena jumpa kaki buli kak ham keesokan harinya untuk menerangkan segala isi hati atau curahan perasaan peraturan di pejabat.

Ok cukupla dulu, mari kita layan gambar gedikssss Mak Kiah Gonjeng vs anak-anak ayamnya angkatnya...

Renung-Renungkan...

As salam......kak ham letakkan disini untuk ingatkan pada diri kak ham sendiri sebagai hamba allah yang banyak kelemahan dan juga untuk dikongsikan bersama-sama kawan-kawan semua...

Yang baik itu datang dari DIA dan yang buruk datang dari diri kak ham..

Petua Mencuci Hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah
Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati.
 
Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati.
Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah.
 
[Yok hadiahkan al-fatihah buat guru kita Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah, moga sihat dalam redho Allah utk terus membimbing kita semua dan mendapat ganjaran kebaikan, kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat pun buat kita semua amiin ya Allah ya Karim.]

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan.
    Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur –
    Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah.
    Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan
    mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat Taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi.  
    Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf  perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-
    rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata,
    katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria,
    bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat
    dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang
    akan mati bila- bila masa).

10. Kekalkan Wuduk.

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.

14. Berkawan dengan Ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.

"Yok! Sama2 masuk Syurga bermula dengan berpesan2 utk kebaikan dan mengamalkannya pd diri saya sendiri dan pd saudara2 ku yg baik yg soleh yg dikasihi dan dirahmati Allah…kerna Islam mengajarkan untuk berpesan2 tentang perkara2 yg Maaruf"
 
Salam ukhuwwah

Wednesday, October 27, 2010

Happy 1st Anniversary

As salam...phewww punya lama xupdate blog., rasanya dah lebih berbulan-bulan.....seharian kerja pembersihan dan juga ada sedikit pengubahsuaian oleh tuan punya ygan sememangnya langsung xberseni. Punyala lembab buat kerja sampai xpegi lunch.

Gara-gara tengok kalendar yang hampir ke penghujung Oktober dah..barulah teringat ulang tahun blog ni yang pertama..walaupun terlambat tapi tetap juga nak abadikan jugak..lambat pun lambatlah daripada langsung dilupakan. Tidak ada apa-apa yang istimewa pun pada blog ni...hanya sekadar untuk tatapan diri sendiri.
Foto ni ambik kat en google pastu edit2 skit

Ucapan terima kasih pada kawan-kawan yang sudi singgah di blog samada meninggalkan komen atau silent reader...siapalah saya tanpa anda semua...sememangnya saya sayang anda semua..kalau boleh ditunjukkan betapa saya sayang anda semua akan saya tunjukkan sebagai bukti.:)

psst...kata banyak keje kat ofis....tapi curi masa buat keje personal....nak lepaskan tekanan skit ha...
There was an error in this gadget