Wednesday, November 3, 2010

M U T I A R A

Gambar ehsan dari en.google

Kenapa kak ham letak gambar MUTIARA ya...sebenarnya nak kongsi ilmu mengenai DOA..jadilah 
 
MUTIARA DOA

DOA apabila melihat s­esuatu yang menakutkan
"AKU berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaan-Nya, ­kejahatan hamba-Nya, daripada hasutan syaitan dan daripada kedatangan mereka kepada-Ku."

DOA untuk mengelak ­daripada bahaya
"APA yang dikehendaki Allah tetap berlaku, tiada daya ­upaya melainkan dengan kuasa Allah."

DOA apabila ditimpa kemalangan termasuk kematian
"SESUNGGUHNYA kami adalah bagi Allah dan kami sekalian akan kembali kepada-Nya."

DOA memohon akhlak yang baik
"YA Allah, seperti Engkau mencantikkan kejadianku, maka perbaiki pula akhlakku."

DOA apabila terganggu dan terkejut ketika tidur atau rasa kesepian "AKU memohon ­perlindu­ngan dengan kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaan-Nya, azab-Nya, daripada kejahatan hamba-Nya, ­daripada hasutan syaitan dan daripada syaitan ­mendekatiku."

DOA ketika rasa takut atau terkejut
"AKU berlindung diri dengan kalimah Allah yang sempurna daripada kemarahan-Nya, seksaan-Nya, daripada kejahatan hamba-Nya, daripada gurisan syaitan dan daripada kehadiran mereka itu."

DOA ketika sukar menyelesaikan sesuatu urusan
"Wahai Tuhanku, tidak ada yang mudah melainkan yang Engkau jadikannya mudah dan Engkau menghapuskan dukacita dengan mudah jika Engkau kehendaki".


DOA apabila dalam keadaan kesusahan atau penderitaan

"ALLAH Dialah Allah Tuhanku, aku tidak menyekutui-Nya dengan sesuatu pun. Tiada Tuhan yang sebenar-benarnya melainkan Engkau jua. Maha Suci Engkau sesungguhnya aku adalah orang yang menzalimi diri sendiri."

DOA apabila melihat ­sesuatu yang disukai
"SEGALA puji bagi Allah, yang dengan nikmat-Nya sempurnalah segala amalan yang baik."

DOA taubat
"WAHAI Tuhanku, maafkan aku kerana sesungguhnya Engkau Tuhan yang Maha Pemaaf dan yang mempunyai Kemuliaan."

DOA mohon ketetapan iman

"WAHAI Tuhanku, berikanlah kepadaku iman yang kuat dan keyakinan yang tidak lagi di pengaruhi kekufuran dan berikanlah kepadaku rahmat yang dengan dia aku mencapai kemuliaan dari kemuliaan-Mu di dunia dan akhirat."

DOA mohon perlindungan daripada kerunsingan
"YA Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu ­daripada kerunsingan dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan, aku berlindung kepada-Mu daripada perasaan penakut dan bakhil dan aku berlindung kepada-Mu daripada belenggu hutang dan tekanan orang."

Doa memohon ­perlindungan daripada ­kejahatan semua makhluk
"Ya Allah, Tuhan kami. ­Engkau Tuhan, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Engkau. Kepada Engkau kami bertawakal dan Engkaulah Tuhan Arasy Yang Maha Besar.

Sesuatu yang dikehendaki Allah pasti berlaku dan sesuatu yang tidak dikehendaki Allah pasti tidak akan berlaku. Tiada daya upaya dan tiada sebarang kekuatan yang dapat menjaya dan menggagalkan sesuatu melainkan dengan keizinan Allah Yang Maha ­Tinggi lagi Maha Besar. Kami mengetahui sesungguhnya Allah atas tiap-tiap sesuatu amat berkuasa. Dan sesung­guhnya Allah meliputi pe­ngetahuannya pada tiap-tiap sesuatu.

Ya Allah. Tuhan kami. Sesungguhnya kami memohon berlindung dengan Engkau daripada kejahatan dan keburukan pada diri kami dan daripada kejahatan tiap-tiap makhluk yang melata (jin, syaitan, binatang dan manusia). Engkaulah yang mengawasi ubun-ubunnya (segala gerak geri). Sesung­guhnya Tuhan kami di atas jalan yang benar.
Dan cucurilah rahmat dan kesejahteraan ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad s.a.w dan atas keluarganya serta sahabat-sahabatnya. Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam."

(Amalkan membaca doa ini selalu, jika tiada kesempatan pun, seumur hidup. Insya-Allah akan terhindar daripada penyakit berbahaya. Menurut riwayat, doa ini menjadi amalan Abi Darda, seorang sahabat Nabi Muhammad s.a.w yang didapatinya daripada baginda).

Doa memohon akhlak ­terbaik dan rezeki yang berkat

"Ya Allah, semoga ­Engkau berkenan ­melimpahkan ­kesejahteraan ke atas ­penghulu kami Nabi ­Muhammad s.a.w dan selawat yang dapat ­melapangkan ­rezeki bagi kami dan­ ­menjadikan baiknya akhlak kami dan curahkanlah kesejahteraan atas keluarga dan sahabat-sahabatnya
serta berikanlah keselamatan
."


Doa untuk memudahkan sebarang urusan

"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki."

Doa mohon perlindungan daripada kerunsingan

"Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu ­daripada kerunsingan dan dukacita, aku ­berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan, aku ­berlindung kepada-Mu daripada perasaan penakut dan bakhil dan aku berlindung kepada-Mu daripada belenggu hutang dan tekanan orang."

Doa ketika sesuatu ­penyakit merebak

"Aku berlindung membenteng diri kepada nama Tuhan yang mempunyai kemuliaan dan kekuatan, aku berpegang teguh pada Tuhan yang me­ng­uasai alam nyata dan alam ghaib, aku bertawakal kepada Tuhan yang hidup dan yang tidak mati selama-lamanya. Semoga kiranya Engkau ­hindarkan kami Ya Allah daripada bala dan wabak. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu."
 

2 comments:

There was an error in this gadget