Thursday, November 19, 2009

Kek Coklat


Kek Coklat ni, saya buat minggu lepas untuk my sil yang mengadakan majlis makan-makan untuk keluarga dan juga kawan-kawannya.

Resepi Kek Coklat ni saya ambil dari MyR...Resepi Puan LilyDvalley....terima kasih lily....akak C&P resepinya disini ya....minta dihalalkan ya.....
BahanA
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1 cawan minyak masak (sy guna minyak jagung)
1 cawan susu segar (perisa coklat)
1/2 cawan susu pekat
(satukan bahan di atas dan dipanaskan dlm 5 minit)
Bahan B
3 biji telur (dipukul kembang)
Bahan C
1 1/4 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat

Kemudian satukan kesemua bahan-bahan di atas dan masukkan ke dalam acuan yang dah disapukan dengan sedikit minyak. Tutup acuan dengan aluminium foil. Kukuskan selama 1 jam. Siap. Bila dah sejuk baru disapukan dengan ganache atau butter cream. Hiasalah mengikut kreativiti masing-masing.

Kek Coklat sebelum disolekkan

4 comments:

  1. Uish! sedapnya kek tuh kak! Love nak, tolong buatkan lagik! hehehe ;)

    ReplyDelete
  2. Love...boleh aje...ambil la...kak ham buat byk ni...:D

    ReplyDelete
  3. Wah kak Ham...licin jer sebelum solek pun kan...cantik & suka coklat cake!!!Wati..pun tgh kalut dgn permintaan cok cake..tak plan nak jual..but ramai lak tempah...cok cake...Watie ingat nak jual kek Lapis kukus jer...Rezeki kan Kak!!

    ReplyDelete
  4. watie..yg licin sbb akak terbalikkan....cok. cake mmg disukai oleh sesape je..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget