Friday, March 2, 2012

03 03 2012....Happy Birthday My Little Atiah


Alhamdulillah....03 03 2012 merupakan ulangtahun kelahiran my last product, Nurul Atiah yang ke 4 tahun...semoga atiah menjadi anak yang solehah dunia akhirat..., sentiasa mentaati perintah Allah, semoga berjaya di dunia dan akhirat ya sayang....dari mak abah, kakak ain, abang mirul dan kakak asyikin.


Tidak ada birthday celebration untuk atiah sebab kakak ain dan abang mirul kena kerja luar (out station), tunggu kedua-dua balik baru kita celebrate ya...





Kurma Telur

Salam Jumaat semua....esok dah Sabtu ya...pastu Ahad...dan seterusnya Isnin kembali.....insyaallah semoga diberi lagi peluang untuk bernafas di dunia ini....


Ok, kali ini nak kongsi lagi resepi dari dapurku sayang, iaitu Kurma Telur di mana cara penyediaan bahan-bahan asasnya berbeza sekali dengan kurma telur yang biasa kak ham buat. Sedap tau...mungkin kalau nak gantikan dengan ayam pun boleh juga kan DJ...kebanyakan resepi-resepi dari dapurku sayang bahan-bahan penyediaannya amat mudah didapati di dapur kita semua. Tqvm my dear dapurku sayang...


Kak ham copy&paste resepi Kurma Telur dari dapurku sayang/kurma telur

Bahan-bahan :
  • 6 biji telur rebus (dibuang kulitnya)
  • 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 cm halia (ditumbuk)
  • 2 sudu besar serbuk kurma
  • 1 sudu kecil serbuk cili (kak ham blend cili masak + cili kering)
  • sedikit santan atau susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 sudu makan puri tomato/sos tomato
  • 1 labu bawang besar (dipotong 4)
  • sedikit hirisan tomato (jika suka)
  • sedikit kacang peas (jika suka)
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang)- jika suka
Cara-cara :
  1. Serbuk kurma, serbuk cili dan tomato puri dibancuh bersama sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.
  2. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudiankan masukkan pes kurma tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air dan diikuti santan/susu cair. Masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan garam, gula, bawang besar dan tomato. Bila kuahnya sudah pekat, barulah dimasukkan telur. Sebatikan. Tutupkan api. Taburkan kacang peas semasa menghidang. 
Selamat mencuba ya....hok ini izahdaut tak yah search kat tenet ya.....izahdaut jgn maraaaahhh aaaa.....


Thursday, March 1, 2012

Grilled Salmon with Black Pepper Sos

As salam di tenghari Khamis.........semoga panas sampai ke petang....insyaallah..

Nak cite begitu nikmat bila dapat memenuhi menu yang sememangnya dah lamaaaaaaaaa sangat nak dicuba....hihiiii.....alhamdulillah...akhirnya terlaksana jugak....berebut-rebut kami empat beranak menjamu selera dengan menu ini. Anak-anak pun suka rupanya. Insyaallah akan diulang lagi menu ini. Bila????


Grilled Salmon with Black Pepper Sos ni dah lama kak ham buat, cuma belum ditayang di blog ni...kena ikut giliran le....asyik-asyik kek je yang ditayang....

Resepi Grilled Salmon with Black Pepper ni boleh cari di internet je kan...semuanya dihujung jari..klik je...

Wednesday, February 29, 2012

Tuesday, February 28, 2012

Black Beauty Chocolate Cake...Againnnnn

Salam di petang Selasa yang sejuk disebabkan hujan di luar sana.....hilang penat menyapu habuk-habuk di rumah maya yang tidak diendahkan selama hampir dua minggu.......lunch tadi  pekena nasi goreng with telo mata...tea o panas satu mug....curi masa santai sekejap untuk update blog...

Meh kita layan Black Beauty Chocolate Cake yang dipesan oleh adik ipar kak ham untuk sambutan birthday dia dengan anak-anaknya di kampung suaminya....dia mintak kak ham buatkan kek ini sebanyak tiga biji sebab family sebelah suaminya ramai.

Decoration simple je..


Alhamdulillah...respon dari adik ipar serta ipar duai dia....kak long sedap sangat kek ni....nti kami nak order lagi ya....insyaallah...tp kena bagi tau awal skit ya...al maklumlan akak ko ni bukan pro...;)

Thursday, February 16, 2012

Mood Ting Tong....:(

As salam....mood ting tong di hari Khamis....bukan sebab banyak kerja...xde apa2pun...cuma hati ni semacam je pulak....kenapaaaaaaaaaaa yaa?

Ya ALLAH Ya TUHANKU kembalikan mood keceriaanku seperti sediakala.....apakah hikmah disebaliknya....puas sudah memujuk hati ini agar jangan melayan emosi yang terlalu sedih ini.....

Take care semuaaaaaaaaaa....

Thursday, February 9, 2012

Moist Orange Mocha Brownies

As salam di pagi Khamis....waaaaaaa pagi ni kak ham tayang gambar Moist Orange Mocha Brownies di mana resepinya kak ham copy dari blog adikku maz ilhamdapur.blogspot.com yang sekarang dah pindah balik ke Bahrain..ke dah balik Malaysia...sebab dah lama tak menghubungi beliau...

Moist Orange Mocha Brownies ni kak ham buatkan untuk tiga orang sahabat yang kak ham ...sorg tu mak neng aka kak intan jariintanku.blogspot.com, kemudian untuk dua orang kawan lama di mana sorg tu untuk makan-makan sempena birthday dia (KK), manakala seorang lagi tu untuk makan-makan sempena wedding anniversary dia (ayoi dan rozie).

Kepada maz ilhamdapur.blogspot.com, kak ham ucapkan jutaan terima kasih kerana sudi berkongsi resepi, dan disini izikan kak ham copy&paste resepi Moist Orange Mocha Brownies untuk simpanan kak ham ya...

Resepi asal : Kak liza hanieliza.blogspot.com

Moist Orange Mocha Brownies
Bahan-bahan
Bahan A
  • 1 cawan butter cair - maz guna minyak masak canoli (kak ham guna daisy corn oil)
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2-1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas - ni maz tambah sendiri (kak ham follow)
  • 2-3 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri (kak ham follow)

Bahan B (kacau rata) - maz guna wisk
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B

Bahan C [ayakkan]
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara :

1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit. -
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping
  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair
Cara-cara untuk topping

1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan



There was an error in this gadget